środa, 3 listopada 2010

Ciasteczka owsiano-cynamonowe






Za oknem właśnie zaczęło lać, ciemne chmury wiszą nisko od rana. Trzeba sobie ten splin listopadowy jakoś osłodzić. Najlepszym sposobem na to są pyszne, domowe ciasteczka, które podgryźć mozna do porannej kawy, do popołudniowej kawy i jeszcze wieczorkiem pod kocem do pysznego, gorącego kakao. A zeby nie było tak całkiem rozpustnie i zeby nie mieć za duzych wyrzutów sumienia, upiekłam ciasteczka owsiane, więc nieco zdrowsze :)
Przepis mam z Wysokich Obcasów.
Ciasteczka wyszły bardzo chrupiące na zewnątrz i trochę "gumiaste" w środku, przez co przypominają nieco makaroniki orzechowe.
Jest to moja kolejna propozycja do akcji ciasteczkowej.

składniki:
  • 220 g płatków owsianych
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 2 białka
  • 1/2 łyzeczki sody
  • 1/4 łyzeczki cynamonu
  • 1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
Produkty sypkie (oprócz cukru) wymieszać i odstawić. W drugiej misce ubić masło, cukier i białka. Porcjami dodawać sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Blachę wyłozyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym zgniatać je w dłoni i układać na blasze. Piec 10 minut w 180 st. C.

2 komentarze:

  1. to najlepsze połączenie smaków jakie może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pochrupala bym sobie takich ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)