Wspaniałe, wytrawne kluski. Świetne jako samodzielne danie lub w połączeniu z dowolnym sosem. Wbrew pozorom feta wcale nie sprawia, ze stają się one strasznie słone.
składniki:
- około 150 g ugotowanych ziemniaków (3 średnie ziemniaki)
- 1 jajko
- 2 łyzki zarodków pszennych
- opakowanie fety (270g)
- garść szczypioru
- mąka
- pieprz
- sól
- masło
Ziemniaki i fetę zmiazdzyć, wymieszać z jajkiem, zarodkami pszennymi, pieprzem i szczypiorem . Mąkę dodawać stopniowo, tak by powstało zwarte, nie klejące się do rąk ciasto. Dokładnej ilości mąki, którą nalezy uzyć nie podaję. Z ciasta formować wałki grubości około 2 cm. Kroić je na kluski o długości 2-3 cm. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować dopóki wszystkie nie wypłyną. Podawać polane stopionym masłem i posypane szypiorem lub z ulubionym sosem.
że też Ty nigdy nie masz dość :) Zrobię z tofu oczywiście :) Pozdrawiam SIS!
OdpowiedzUsuńZ fetą, uwielbiam fetę!! Ale żeby była w środku, to jeszcze nie robiłam ani nie jadłam. Zawsze jeśli już, to posypane na wierzchu.
OdpowiedzUsuń