piątek, 5 listopada 2010

leniwe z fetą i zarodkami pszennymi



Wspaniałe, wytrawne kluski. Świetne jako samodzielne danie lub w połączeniu z dowolnym sosem. Wbrew pozorom feta wcale nie sprawia, ze stają się one strasznie słone.
składniki:
  • około 150 g ugotowanych ziemniaków (3 średnie ziemniaki)
  • 1 jajko
  • 2 łyzki zarodków pszennych
  • opakowanie fety (270g)
  • garść szczypioru
  • mąka
  • pieprz
  • sól
  • masło

Ziemniaki i fetę zmiazdzyć, wymieszać z jajkiem, zarodkami pszennymi, pieprzem i szczypiorem . Mąkę dodawać stopniowo, tak by powstało zwarte, nie klejące się do rąk ciasto. Dokładnej ilości mąki, którą nalezy uzyć nie podaję. Z ciasta formować wałki grubości około 2 cm. Kroić je na kluski o długości 2-3 cm. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować dopóki wszystkie nie wypłyną. Podawać polane stopionym masłem i posypane szypiorem lub z ulubionym sosem.




2 komentarze:

  1. że też Ty nigdy nie masz dość :) Zrobię z tofu oczywiście :) Pozdrawiam SIS!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z fetą, uwielbiam fetę!! Ale żeby była w środku, to jeszcze nie robiłam ani nie jadłam. Zawsze jeśli już, to posypane na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)