poniedziałek, 6 grudnia 2010

Szarlotka. The best of



Wczoraj podczas pałaszowania tego pysznego ciasta spytałam mamę, jaka jest róznica między szarlotką, a jabłecznikiem. Stwierdziła, że w szarlotce są całe kawałki jabłek, a w jabłeczniku mus jabłkowy. A Wy, co sądzicie na ten temat?
Ja myślę, że szarlotka, to to ciasto jabłkowe, które podajemy na ciepło. Choć niekoniecznie. W każdym razie sprawa jest skomplikowana...
A ciasto? Zdecydowanie rewelacyjne! Jedno z najlepszych ciast z jabłkami, jakie jadłam w życiu! Oryginalne w smaku dzięki dodaniu skórki z cytryny i imbiru. Szczerze polecam!
Przepis znalazłam u Jamiego Olivera w książce "Moje obiady".








Na 6 porcji:
  • na ciasto:

225 g mąki, 140 g masła, 85 g cukru pudru, skórka starta z 1 cytryny, 2 zółtka

  • na nadzienie:

mały kawałek masła, mąka do oprószenia, 1 duże jabłko do pieczenia np. odmiana Bramley, 4 jabłka deserowe np. Cox lub Braeburn (dałam 6 niewielkich jabłek dwóch odmian), 3 łyzki brązowego cukru (najlepiej demerara), skórka z 1/2 cytryny, 1/2 łyzeczki zmielonego imbiru, garść sułtanek lub rodzynek, 1 zółtko wymieszane z odrobiną mleka

Do robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, masło, skórkę z cytryny, dodaj zółtka i odrobinę wody i wyrób ciasto. Posmaruj masłem formę o średnicy 20 cm (Jamie poleca metalową, ja uzyłam silikonowego serduszka). Ciasto podziel na pół. Jedną część rozwałkuj na blacie wysypanym mąką na grubość 1/2 cm. Przełóz ciasto do formy i delikatnie rozsuń na boki. Włóz formę i drugą połowę ciasta do lodówki. Obierz jabłka. Podziel na ósemki, wykroj gniazda nasienne. Wrzuć je do rondelka, dodaj cukier, skórkę z cytryny, imbir, rodzynki i łyzkę wody. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości ( wybrałam 5 minut). Zdejmij z ognia i przestudź. Nastaw piekarnik na 150 st. C. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóz masę jabłkową na placek na blaszce. Posmaruj jego brzeg jabłkiem i rozwałkuj drugą połowę ciasta. Rozciągnij je i przykryj nim jabłka, mocno ściskając brzegi palcami i kciukiem. Nadmiar ciasta oderwij. Posmaruj wierzch jajkiem, zrób kilka nakłuć i piecz w piekarniku 45-50 minut. Kawałki ciasta wyjmujemy łyzką i podajemy z kremem lub śmietaną. Na ciepło doskonała z lodami waniliowymi!

6 komentarzy:

  1. Pod koniec wakacji się zajmowałam tym samym zagadanieniem, ale otwarcie przyznałam się na blogu do niewiedzy w temacie ;) Nadal nie bardzo rozróżniam te dwa ciasta...ponoć w jabłeczniku jest więcej ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przeprowadzonych przeze mnie poszukiwan internetowych (amerykanskie strony) szarlotka jest daniem rosyjskim. Nie musi byc zrobiona ze specjalnego ciasta. Czasami jest to polaczenie chleba i jablek zapieczonych z dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. http://pytamy.pl/question/jab-ecznik-czy-szarlotka/1

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)