Niezwykle delikatny waniliowo-cytrusowy sernik.
składniki:
- 150 g masła stopionego, dodatkowo trochę do wysmarowania formy
- 250 g herbatników pełnoziarnistych (digestive), pokruszonych
- 115 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 900 g pełnotłustego serka śmietankowego, w temp. pokojowej
- 2 duże jaja z chowu ściółkowego
- 120 mk śmietany kremówki
- miąż wyskrobany z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka otarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Wymieszaj ciastka z masłem, rozłóż na dnie tortownicy i ugnieć. Wstaw do piekarnika an 10 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
Zwiększ temp. do 200 st. C. W misce wymieszaj cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj ser i utrzyj, najlepiej mikserem elektrycznym, na kremową masę. Dodaj jajka i ponownie starannie utrzyj. Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo śmietanę, a następnie miąż wanilii i obie skórki.
Wyłóż masę serową na spód z biszkoptów i delikatnie poruszając tortownicą wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut lub do czasu, aż wierzch sernika ładnie się przyrumieni ( aby nie spiekł się zbyt mocno, możesz przykryć go folią aluminiową ). Gotowy sernik odstaw, żeby wystygł w temp. pokojowej i podawaj po 2-3 godzinach albo wstaw do lodówki i podawaj mocno schłodzony.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem" Jamiego Olivera.
Taki serniczek chętnie bym dziś zjadła...:)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, a jest prosty. Jako że szukam właśnie inspiracji, pomogłaś mi bardzo.
OdpowiedzUsuńjak widzę w przepisie, że coś jest Jamiego O. to już się zniechęcam, ale w gruncie rzeczy serniczek pewnie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńna taki pyszny serniczek to zawsze sie pisze:)
OdpowiedzUsuń