Macie czasem tak, że nie publikujecie przepisu na blogu albo macie chociaż wątpiwości, czy to zrobić, bo zdjęcie potrawy wydaje się mało ciekawe? Bo światło było nie takie... Bo wszyscy was popędzali, że głodni i żeby już przestać pstrykać te zdjęcia?
Bo jak tak czasami miewam :) I z tymi moimi pomysłami na banany tak właśnie było. Zdecydowałam opublikować te przepisy jednak, bo pyszne wyszły i wydają mi się fajnym pomysłem na śniadanie/podwieczorek/kolację na słodko. Dzieciaki na pewno będą zachwycone. I nie tylko one.
Bananowe pancakes
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szkl. jogurtu/kefiru/maślanki (u mnie pitny jogurt brzoskwiniowy)
- 1 jajko
- 70 g oleju
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jajka mieszamy z jogurtem i cukrem. Wrzucamy 1 rozgniecionego widelcem banana i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszamy. Dolewamy olej i mieszamy. Drugiego banana kroimy w plastry. Ciasto kładziemy łyżką na patelni, po czym na każdym placku kładziemy krążek banana i lekko go dociskamy. Pancakes smażymy z obu stron na złoto.
Tosty bananowe
składniki na 1 tosta:
- 2 kromki chleba tosotwego
- pół banana rozgniecionego
- masło
- masło orzechowe
Kromki chleba smarujemy masłem, każdą z jednej strony. Następnie kromki przekładamy na drugą stronę i smarujemy je masłem orzechowym. Na jednym z kawałków chleba rozsmarowujemy rozgniecionego banana omijając brzegi chleba. Składamy tosta. Pieczemy. Pycha!
Uwielbiam rżnego rodzaju naleśniki z bananami :) ciekawa jestem smaku tych tostów, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńZe zdjęciami też tak niestety miewam:) Z reguły wszyscy głodni i trzeba się spieszyć:)
OdpowiedzUsuńKasiu,
OdpowiedzUsuńspróbuj tostów, są świetne!
Paula,
widzę, że też jesteś fanką bananów :)
Aniu,
tak to jest z rodzinką :) Ale najważniejsze, żeby wszystkim smakowało :)
Pozdrawiam!