piątek, 28 września 2012

Zupa z cieciorki ze szpinakiem


Rozgrzewająca i pożywna zupa na nadchodzący zimny sezon.

Składniki:
  • 2 puszki cieciorki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • puszka pokrojonych na kawałki pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: gęsty jogurt
Na rozgrzanej patelni podprażyć kmin i kolendrę. Dodać oliwę, posikaną cebulę, czosnek, imbir i  seler. Smażyć około 5 minut. Dodać 1 puszkę cieciorki, pomidory i bulion. Gotować 25 minut. Kolejne 20 minut gotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i resztą cieciorki. Część zupy zmiksować i wlać do pozostałej. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać szpinak i zagotować. Podawać z kleksem jogurtu.

Przepis pochodzi z październikowego Zwierciadła. Troszkę go zmodyfikowałam.


4 komentarze:

  1. Zupa wygląda obłędnie, uwielbiam cieciorkę i szpinak :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O spokooo! Nawet gesty jogurt się znajdzie tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! Ja też jestem wielbicielką tych dwóch warzyw :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj Maddy! Warto :) Wiozę Ci książkę z ortopedii! I mąkę z cieciorki ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)