Oto moja kolejna propozycja z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią". Świetna alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Niezwykle aromatyczna i smaczna.
Składniki:
- 1/2 kg chudej mielonej wołowiny (użyłam mięsa wieprzowego)
- 15 dkg bułki namoczonej w mleku (pół szklanki)
- 2 jajka
- 10 dkg tartego parmezanu (lub innego ostergo żółtego sera)
- skórka starta z 1 cytyny
- pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki (zastąpiłam bazylią)
- odrobina mąki oraz soli i pieprzu
- 1/2 kostki rosołowej (pominęłam, bo nie stosuję kostek)
Mielone mięso i dobrze wyciśniętą bułkę dokładnie wymieszać. Dodać jajka, pamezan, skórkę cytrynową, pietruszkę (bazylię), sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Uformować małe pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej i obtoczyć w mące.
Smażyć pulpety w 3 łyżkach oleju z kawałeczkiem masła, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Dodać szklankę wody i 1/2 kostki rosołowej (kostkę pominęłam), zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 6-8 minut pod przykryciem. Ja na koniec sos doprawiłam solą i pieprzem i zagęściłam trochę lyżką mąki wymieszaną ze 100 ml zimnej wody.
Podawać na gorąco z puree z ziemniaków.
Na zimno też pyszne. Sprawdziłam.
Właśnie jestem po lekturze "Mojej kuchni pachnącej bazylią". Jeszcze nie próbowałam żadnego z przepisów proponowanych przez panią Tessę, ale wkrótce coś przygotuję :) Pulpecty wyglądaja bardzo smakowicie i jak czytam w przepisie - pachna bazylią.
OdpowiedzUsuńhttp://wrotkaonline.blox.pl/html
A ja Ci polecam pulpety bez smażenia. Po prostu gotuje się pulpecikowe kuleczki - są wtedy "lżejsze" dla żołądka. Oczywiście Twoje też wyglądają bardzo smacznie:).
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety. To danie doskonałe, można je zamrozić i podać na tysiąc sposobów.
OdpowiedzUsuńsmakowite pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńJoanna,
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie, ja na razie robiłam pulpety, królika i makarony różne. A lektura godna polecenia, nie tylko wielbicielom kuchni.
Ania,
gotowane pulpety też robię czasem :)
Ag Pe,
To fakt, pulpety to bardzo uniwersalne danie. Z tyloma sosami smakują wspaniale...
Aga,
pulpety rzeczywiście są smakowite :)
Pozdrawiam wszystkich!
wszelkie pulpety bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie , pyszna wersja pulpetów :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mi zasmakowały bardzo!
OdpowiedzUsuń