poniedziałek, 21 marca 2011

Pulpety Franceski




Oto moja kolejna propozycja z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią". Świetna alternatywa dla naszych  kotletów mielonych. Niezwykle aromatyczna i smaczna.


Składniki:
  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny (użyłam mięsa wieprzowego)
  • 15 dkg bułki namoczonej w mleku (pół szklanki)
  • 2 jajka
  • 10 dkg tartego parmezanu (lub innego ostergo żółtego sera)
  • skórka starta z 1 cytyny
  • pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki (zastąpiłam bazylią)
  • odrobina mąki oraz soli i pieprzu
  • 1/2 kostki rosołowej (pominęłam, bo nie stosuję kostek)

Mielone mięso i dobrze wyciśniętą bułkę dokładnie wymieszać. Dodać jajka, pamezan, skórkę cytrynową, pietruszkę (bazylię), sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Uformować małe pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej i obtoczyć w mące.
Smażyć pulpety w 3 łyżkach oleju z kawałeczkiem masła, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Dodać szklankę wody i 1/2 kostki rosołowej (kostkę pominęłam), zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 6-8 minut pod przykryciem. Ja na koniec sos doprawiłam solą i pieprzem i zagęściłam trochę lyżką mąki wymieszaną ze 100 ml zimnej wody.
Podawać na gorąco z puree z ziemniaków.
Na zimno też pyszne. Sprawdziłam.



8 komentarzy:

  1. Właśnie jestem po lekturze "Mojej kuchni pachnącej bazylią". Jeszcze nie próbowałam żadnego z przepisów proponowanych przez panią Tessę, ale wkrótce coś przygotuję :) Pulpecty wyglądaja bardzo smakowicie i jak czytam w przepisie - pachna bazylią.

    http://wrotkaonline.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja Ci polecam pulpety bez smażenia. Po prostu gotuje się pulpecikowe kuleczki - są wtedy "lżejsze" dla żołądka. Oczywiście Twoje też wyglądają bardzo smacznie:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pulpety. To danie doskonałe, można je zamrozić i podać na tysiąc sposobów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanna,
    wypróbuj koniecznie, ja na razie robiłam pulpety, królika i makarony różne. A lektura godna polecenia, nie tylko wielbicielom kuchni.

    Ania,
    gotowane pulpety też robię czasem :)

    Ag Pe,
    To fakt, pulpety to bardzo uniwersalne danie. Z tyloma sosami smakują wspaniale...

    Aga,
    pulpety rzeczywiście są smakowite :)

    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszelkie pulpety bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie , pyszna wersja pulpetów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam, mi zasmakowały bardzo!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)