piątek, 15 kwietnia 2011

Waniliowe muffinki z czekoladą i bananem




Mimo, że podobno już passe, u nas ciągle na topie jako szybki podwieczorek. Dziś wersja wegańska z bananami i czekoladą, ściągnięta z Hello Morning!. Przepyszna!




Składniki:



1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka czekoladowego mleka sojowego (można dać krowie, jak ktoś używa, ja takie dałam)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
0,5 szklanki oleju
5 łyżek pokruszonej gorzkiej czekolady
1 dojrzały mały banan( pokrojony w drobną kostkę)


Mieszamy ze sobą suche składniki, później dodajemy płynne. Łączymy je ze sobą niezbyt starannie, ponieważ ciasto na muffinki może być grudkowate. Dodajemy czekoladę i banana i delikatnie mieszamy, ponieważ banany i czekolada, mają pozostać w całych kawałkach, a nie zaniknąć w masie. Wypełniamy prawie po brzegi 12 foremek na muffinki i pieczemy w temp.180 st.C ok. 20 minut.





9 komentarzy:

  1. I nadadzą się dla Twojej córki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy passe czy trendy ja je uwielbiam:) pozdrawiam
    jolanta szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też :)
    również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z czekolada, bananem... jakie pyszne:)
    a u mnie tez nie dawno byly bananowe muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe. Uwielbiam muffunki - proste i szybkie, nawet, jeśli goście już pukają do drzwi.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie że w wersji wegańskiej. apetycznie się prezentują;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie jedzenie zawsze ma wymiar ponadczasowy:) Bardzo ładne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie małe słodkie babeczki to ja lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)