Szybka do ukręcenia. Świetnie sprawdza się, gdy po jakimś wypieku zostają nam same białka i nie za bardzo wiemy, co z nim zrobić, a na bezy nie za bardzo mamy ochotę.
Przepis dostałam kilka lat temu od babci mego męża.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. białek (lub 4 całe jaja)
- kostka masła (zastąpiłam 200 ml oleju)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maku
Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło (lub olej). Na koniec dodać mak i ponownie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
robiłam ;]
OdpowiedzUsuńjest naprawdę łatwa, a taka smaczna!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Dokładnie :)
OdpowiedzUsuńjuż tyle razy słyszałam o makowej babce na białkach i nigdy jej jeszcze nie upiekłam..
OdpowiedzUsuńJuż nidgy nie bedę miała problemu: co zrobić z białkiem?! Szybko, łatwo, a efekt zdumiewający:-) Wilgotna, nie sucha. Znikła w mgnieniu oka, wszystkim smakowała. Ja posypałam wierzch cieniutko cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Pysznotka;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zasmakowała :) Pozdrawiam!
UsuńPycha właśnie zajadam z rodzinką:)
OdpowiedzUsuń