poniedziałek, 6 czerwca 2011

Pstrąg pod chmurką z mozzarellii



Danie pyszne na obiad lub kolację. Szybkie do przygotowania, o ile dostaniemy rybę wypatroszoną i oskrobaną. Czasem o oskrobanie można poprosić w sklepie. Ja umiejętność tę posiadłam już w dzieciństwie, jako że często jeździłam z tatą na ryby. Do tej pory zresztą siedzenie z wędką nad jeziorem i wpatrywanie się godzinami w spławik jest dla mnie ogromną przyjemnością i relaksem. Mam nadzieję, że nie zlinczuje mnie za ten wywód moja wegańska i wegetariańska siostra ;)




Składniki:


2-3 pstrągi wypatroszone i oskrobane


Oliwa z oliwek


Gałązki świeżego tymianku lub bazylii


2-3 ząbki czosku


Trochę zmrożonego masła


Kulka mozarellii


Kilka plastrów cytryny


Sok z cytryny


Sól


Świeżo zmielony pieprz






Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Ryby solimy i pieprzymy na wierzchu i w środku. Do wnętrza wkładamy kawałek masła, gałązkę tymianku i rozgnieciony dłonią ząbek czosnku. Ryby układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny i rozkładamy na nich ser pokrojony w plastry oraz cytrynę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 St. C i pieczemy około 20-30 minut w zależności od wielkości ryb.

Pyszne z młodymi, pieczonymi ziemniaczkami, które na blogu już wkrótce!



3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)