wtorek, 7 czerwca 2011

Muffinki limonkowe z białą czekoladą




Z podrowieniami dla Marty, z którą spędziłam wczoraj miły dzień. Choć zdaje się, że nie dla wszystkich był on udany. Nie zagłębiając się w temat podaję przepis na te pyszne babeczki, którymi się wczoraj razem zajadałyśmy :)

375 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g białej czekolady (dałam 100 g)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej (zamieniłam na limonkę)
375 ml mleka
2 jajka
160 g masła
45 g płatków migdałowych


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 25 minut.



Przepis pochodzi stąd.



6 komentarzy:

  1. pysznie się zapowiadają :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Limonki i biała czekolada-wspaniałe połączenie, a do tego w formie babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Limonkowe muffiny...idealne na lato. I pyszny akcent w postaci białej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aromat limonki, orzeźwiający.
    pyszne, urocze babeczki ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak limonka to biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Aż mi ślinka pociekła, uwielbiam dodatek cytrusów w muffinkach! Akurat wczoraj zrobiłam muffinki makowo-cytrynowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)