czwartek, 23 czerwca 2011

Pszenny chlebek z ricottą



Mamo, to najlepszy chleb, jaki jadłam! Tak stwierdziła moja pięcioletnia córka :)
Chleb ten ma bardzo delikatny miąż, a moje dziecko na co dzień zajada pieczywo na zakwasie, stąd pewnie zachwyt nad pszennym chlebkiem.
Jakby nie było chleb jest bardzo smaczny i ja najchętniej zajadałabym go po prostu z masłem i michą truskawek w sobotni-niedzielny poranek.

Przepis znalazłam w Pracowni Wypieków.
Pominęłam jedynie koperek.

Składniki:

500 g mąki pszennej, dowolnego typu

25 g cukru (dałam trzcinowy)
20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru(z nimi lepiej wychodzi, ale jeśli nie mamy, może być 1,5 łyżeczki drożdży instant, wówczas pomijamy cukier)
250 g sera ricotta, schłodzonego
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1,5 łyżeczki soli
120 g wody
1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku (pominęłam)


Świeże drożdże zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksujemy tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut (Ja wyrabiałam ciasto ręcznie kilka minut). Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek i mieszamy do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty).
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej olejem. Można też ciasto podzielić na pół i upiec w dwóch małych keksówkach. Spryskać wierzch oliwą.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba).

Przed pokrojeniem, ostudzić.


Przypominamy o lawendowym konkursie!



3 komentarze:

  1. Fajne połączenie chleba z tym serkiem. Świetne ! :)

    pozdrawiam gorąco :*

    OdpowiedzUsuń
  2. z ricottą?
    interesujący.
    i naprawdę wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  3. mm chętnie ukradnę kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)