Powstawały akurat, gdy panował u nas straszny upał. W związku z czym, zważyła mi się śmietana. Biegłam więc pędem do sklepu po kolejną kremówkę, ponieważ żółtka i białka już czekały ubite. Całe szczęście podręczny sklepik jest w domu obok.
A lody pyszne! Nie za słodkie i z moim ulubinym serem na dodatek. Podsmażenie truskawek na maśle sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Warto się zmobilizować i je ukręcić.
Przepis pochodzi z magazynu Lawendowy Dom.
składniki:
- 2 duże jaja
- 12 dkg cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki 36 %
- 150 g świeżych truskawek
- masło do podsmażenia
- 100 g mascarpone
Przypominamy o lawendowym konkursie. Macie czas do końca czerwca!
O rany .. ale smaka mam na takie lody...
OdpowiedzUsuńdobrze ze bez maszyny, bo ja nie mam a chce zrobic :P
OdpowiedzUsuńMaszyna do lodów do niepotrzebne zło xdd
OdpowiedzUsuń