wtorek, 21 czerwca 2011

Lody truskawkowe (bez maszyny)




Powstawały akurat, gdy panował u nas straszny upał. W związku z czym, zważyła mi się śmietana. Biegłam więc pędem do sklepu po kolejną kremówkę, ponieważ żółtka i białka już czekały ubite. Całe szczęście podręczny sklepik jest w domu obok.

A lody pyszne! Nie za słodkie i z moim ulubinym serem na dodatek. Podsmażenie truskawek na maśle   sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Warto się zmobilizować i je ukręcić.

Przepis pochodzi z magazynu Lawendowy Dom.


składniki:
  • 2 duże jaja
  • 12 dkg cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki 36 %
  • 150 g świeżych truskawek
  • masło do podsmażenia
  • 100 g mascarpone
Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru. W trzeciej misce ubić na sztywno śmietanę. Truskawki pokrojone w ćwiartki podsmażyć na maśle. Ostudzić i wymieszać z masą powstałą z żółtek, białek, kremówki i mascarpone. Masę przełożyć do pojemnika, przykryć folią. Mrozić około 5 godzin. Wyjąć z zamrażalnika 10 minut przed podaniem, aby lody dały się formować. Pyszne!


Przypominamy o lawendowym konkursie. Macie czas do końca czerwca!


3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)