poniedziałek, 18 lipca 2011

Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne






Jak dla mnie to francuska odmiana pizzy lub focaccii. I równie pyszna, chociaż bez sera. Żurawina dodaje jej słodyczy, a orzechy i zioła aromatu.

Przepis pochodzi z "Palce lizać Extra" nr 1. W oryginale był jeszcze bekon, który pominęłam, dzięki czemu przepis stał się wegański.

Składniki:


  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 8 łyżek wermutu Noilly Prat lub wody (dałam wodę)
  • 1 cebula
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 20 g orzechów włoskich
  • 75 g suszonych żurawin
  • 100 g cukinii
  • 1 czerwona papryka (dałam pół)
  • 50 g drylowanych czarnych oliwek
  • kilka liści szałwi (zastąpiłam ziołami prowansalskimi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do posypania formy

Mąkę zmieszaj z drożdżami i solą. Dodaj wermut lub wodę, 6 łyżek oliwy i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie trwało to nieco dłużej). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żurawiny pokrój, a orzechy rozdrobnij. Cebulę, żurawiny i orzechy duś na oliwie. Odstaw do ostygnięcia. 
Cukinię pokrój w kostkę, a paprykę w cienkie paski. 
Formę do tarty (24-26 cm) nasmaruj tłuszczem, posyp mąką i umieść w niej ciasto. Na cieście ułóż cebulę, żurawiny i orzechy oraz oliwki, cukinię i paprykę. Posyp ziołami i skrop oliwą. Piecz w 200 st. C (termoobieg 180 st. C) przez 20-25 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. dobre to musi być!!! zrobię sobie na bank, bo ja i ciasta wytrawne to takie "everlasting love" :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ono musi obłędnie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)