Pyszne i chrupiące. Pachnące ciastem drożdżowym i masłem. Wymagają nieco więcej pracy, niż tradycyjne gofry, ale warto się poświęcić.
Przepis z Kulinarnego Atlasu Świata
Składniki:
- 20-22 dkg mąki
- 1 dkg drożdży (dałam kulkę wielkości orzecha laskowego)
- 280 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki masła
Mąkę przesiej do miski, pośrodku zrób dołek, wkrusz do niego drożdże. Kilkoma łyżkami ciepłego mleka polej drożdże i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy na rozczynie pojawią się pęcherzyki, wlej resztę mleka i dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj, przykryj, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtko wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem. Dodaj do podrośniętego ciasta, wymieszaj mikserem. Ciasto przykryj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Dodaj białko ubite na sztywną pianę. Gofrownicę rozgrzej, smaruj masłem na początku i potem tylko przed co drugim gofrem. Piecz kolejno gofry na złoty kolor. Przestudź na kratce, posyp cukrem pudrem.
Mniam, pyszne są! :-)
OdpowiedzUsuń