Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków. Chleb wychodzi rewelacyjny! Niezwykle delikatny i puszysty. Świetny z dodatkiem maku.
1 bochenek, keksówka ok. 26 cm
Składniki:
20 g świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych instant) drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka golden syrup (jeśli nie mamy, można zastąpić miodem)
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny, drobno mielonej (można zastąpić kaszą manną)
350 g mąki pszennej
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać wodę, miód, syrop, oliwę i sól.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Można zagnieść je również mikserem, najlepiej przy pomocy haka.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Formę keksową (o długości 26 cm) posmarować oliwą lub masłem. Wysypać tartą bułką/otrębami/makiem.
Przełożyć ciasto, wierzch obsypać płatkami soli (opcjonalnie). Odstawić, by jeszcze podrosło (ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić chleb i piec ok. 30-35 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Lubię takie proste chlebki;),czasem robię podobny,tylko,że z mlekiem i dodaje też jajko-wychodzi puszysta bułeczka,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczerze podziwiam tych, którzy podejmują wyzwanie upieczenia chleba w domu ;-) Wszystko to, co ma drożdże w przepisie skutecznie mnie odstrasza, poza tym chyba brakuje mi odwagi :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W takim razie powinnaś spróbować naszego ciasta drożdżowego bez wyrabiania. Samo "wychodzi" i jest w związku z tym świetne na początku drogi z wypiekami drożdżowymi. Miesza się je na końcu mikserem i tyle :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za przyszłe drożdżowe wypieki!