Za dużo ostatnio słodkości na blogu. Ale tak to już jest, że nie każdy obiad nadaje się, żeby go umieścić w internecie albo też, co często się zdarza, jemy któryś z makaronów, który u nas na stronie już zagościł.
A więc dziś musaka. Sztandarowe danie kuchni greckiej. Trochę pracochłonne, ale warte poświęcenia mu nieco czasu, bo wprost rozpływa się w ustach... I podobno ma wegańską wersję, o czym przekonywała mnie dzisiaj przez telefon Maddy :)
Przepis, który prezentuję, jest mieszanką dwóch przepisów z Atlasu Kulinarnego Świata. Plus moja inwencja twórcza.
Składniki:
- 1 spory bakłażan lub 2 mniejsze
- 1/4 filiżanki soli
- oliwa
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów pelati
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 pomidory
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szkl. mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g tartego sera
Bakłażany pokrój w plastry grubości 5-8 mm, obficie posól i połóż na sitko na około 15 minut, by puściły sok. Dzięki temu stracą goryczkę. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 10 minut. Włóż osączone pomidory i wlej połowę zalewy i dodaj przyprawy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Dobrze wstrząśnij sitkiem, aby odcedzić bakłażany, osusz je na ściereczce i usmaż na oleju. Osącz z nadmiaru tłuszczu, układając usmażone bakłażany na papierowym ręczniku.
Pomidory wyparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w plastry.
Przygotuj beszamel. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj intensywnie cały czas. Po chwili wlej trochę mleka, cały czas mieszając. Dolej resztę mleka i stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Do mieszania warto użyć trzepaczki, a nie łyżki, dzięki temu powinniśmy uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układaj warstwami mięso, bakłażany i pomidory. Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Dobrze wstrząśnij sitkiem, aby odcedzić bakłażany, osusz je na ściereczce i usmaż na oleju. Osącz z nadmiaru tłuszczu, układając usmażone bakłażany na papierowym ręczniku.
Pomidory wyparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w plastry.
Przygotuj beszamel. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj intensywnie cały czas. Po chwili wlej trochę mleka, cały czas mieszając. Dolej resztę mleka i stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Do mieszania warto użyć trzepaczki, a nie łyżki, dzięki temu powinniśmy uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układaj warstwami mięso, bakłażany i pomidory. Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
przed polaniem beszamelem |
lubię, nie zaprzeczę!
OdpowiedzUsuńMusaka - to jest to :)
OdpowiedzUsuńjak bede miała energię to zrobię ją w wegańskiej wersji i tu wrzucę :D ale na razie muszę zachować siły na poniedziałkowy koncert! Gotowanie dla 20 osób z kapel i publiki to już prawdziwy catering się robi!
OdpowiedzUsuńa pozniej roczek Misi i też sporo pracy będzie :P
No właśnie, musisz się szybko po koncercie zregenerować, bo liczę na wegańską pomoc ;)
OdpowiedzUsuńmam w planach tę potrawę, może spróbuję tego przepisu, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo wychodzi pysznie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem beszamelu, może się odważę :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tym beszamelem, bo to nic trudnego, a pyszne :) i świetne do wielu potraw!
OdpowiedzUsuń