Przepis na to ciasto nasza mama dostała od swojej siostry, a naszej cioci. Było to mniej więcej 15 lat temu, więc z czystym sumieniem mogę je rekomendować jako dobrą, sprawdzoną markę. Często wykorzystuję tą recepturę, gdy chcę przyrządzić coś szybkiego i nieskomplikowanego do popołudniowej kawy. Dobre bez dodatków lub z owocami, na które akurat mamy sezon. Dziś z nektarynką.
Podaję tak, jak mam spisane z kartki przed laty:
4jaja + 20 dkg cukru pudru - utrzeć
dodać: przesianą mąkę (20-25 dkg) + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - utrzeć
dodać 4 łyżki oleju - utrzeć
opcjonalnie dodać olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową
Moja dzisiejsza modyfikacja polegała na tym, że dałam 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki pszennej pełnoziarnistej. Żeby było zdrowiej :)
a gdzie ten olej?
OdpowiedzUsuńWłaśnie,też nie widzę ile oleju trzeba dodać,ale całość wygląda zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńHa! Przeoczyłam część przepisu przepisując z notatek! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne ! A do tego lekutkie <3 Świetne !
OdpowiedzUsuńAle cudnie wyrosło! Jak mały owocowy wulkan :)
OdpowiedzUsuńno właśnie sama byłam zaskoczona tym jego czubkiem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam napisać jak ciekawie urosło, ale mnie uprzedzono :D Niemniej powtórzę, że wygląda ciekawie! :D
OdpowiedzUsuńCiasto na oleju jest zdrowsze i chyba bardziej lekkostrawne.
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :)
Oj,nie wiem czy z tą ilością jajek ono takie zdrowe jest ;)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wyrosło! :)
OdpowiedzUsuńŁadna foremka i ciacho tez:) lubie je z gruszkami;)
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki! ")
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze i jak długo piec?
OdpowiedzUsuń180 st. C. U mnie piecze się około 25 minut, warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już gotowe :)
OdpowiedzUsuńPieke juz po raz kolejny to cisto -z Twojego przepisu -wychodzi rewelacyjnie szybko :) raz zapomnialam z rozbiegu dodac oleju i bylo -wiec przelozylam je kremem i tez swietnie pasowało :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam :)
Usuń