środa, 7 września 2011

Soczewica z ziemniakami po indyjsku



Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 100-150 g czerwonej soczewicy
  • pomidor
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • curry
  • kumin
  • garam masala
  • sól


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć ją na małym ogniu stale mieszając, aby się nie zrumieniła. po kilku minutach dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty, stale mieszając. Dodać przyprawy, odrobinę wody i znów smażyć minutę. Dodać ziemniaki i soczewicę, podsmażyć parę minut mieszając i podlać wodą. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę, którą wchłania soczewica. Po 1015 minutach dodać pomidora i dusić, póki soczewica i ziemniaki nie będą miękkie.
Podawać z chlebkami naan lub luash (chapati)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam soczewicę, a w takim wydaniu na pewno smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie curry z soczewica. A naany wyszly przepiekne.

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem wielbicielką soczewicy :) Do tego orientalne przyprawy, jakieś warzywka i pyszne danie gotowe :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry z soczewicy a także z innych warzyw. Cały dom pachnie apetycznie.
    Przyprawy indyjskie są wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)