Składniki:
- 3 ziemniaki
- 100-150 g czerwonej soczewicy
- pomidor
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- curry
- kumin
- garam masala
- sól
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć ją na małym ogniu stale mieszając, aby się nie zrumieniła. po kilku minutach dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty, stale mieszając. Dodać przyprawy, odrobinę wody i znów smażyć minutę. Dodać ziemniaki i soczewicę, podsmażyć parę minut mieszając i podlać wodą. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę, którą wchłania soczewica. Po 1015 minutach dodać pomidora i dusić, póki soczewica i ziemniaki nie będą miękkie.
Podawać z chlebkami naan lub luash (chapati)
Bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicę, a w takim wydaniu na pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie curry z soczewica. A naany wyszly przepiekne.
OdpowiedzUsuńteż jestem wielbicielką soczewicy :) Do tego orientalne przyprawy, jakieś warzywka i pyszne danie gotowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam curry z soczewicy a także z innych warzyw. Cały dom pachnie apetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzyprawy indyjskie są wspaniale.
Cieszę się, ze smakowało! Pozdrawiam :)
Usuń