Na jedną porcję potrzeba:
- 200 ml mleka
- 3-4 łyżki owsianki
- 1/2-1 jabłko, w zależności od wielkości
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka miodu
Jabłko najlepiej przygotować poprzedniego wieczoru. Tym sposobem przygotujemy nasze pożywne śniadanie błyskawicznie. Jabłko należy obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody, wsypać cukier i cynamon i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Do drugiego rondelka wlać mleko, zagotować. Wsypać owsiankę i gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać jabłko i miód, wymieszać. Smacznego!
Uwielbiam jeść owsiankę na śniadanie, zwłaszcza jesienią i zimą :) Taka z jabłkiem musi być pyszna. Mamy dzisiaj koordynację składników w przepisach, bo u mnie risotto na mleku z cynamonem i jabłkami ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że dobrze się tak rozgrzać rano od środka, gdy na dworze ziąb, a owsianka to potrafi
OdpowiedzUsuń:)
Faktycznie nieźle się dziś zgrałyśmy składnikowo :)
Pozdrawiam!
Witaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy