czwartek, 13 października 2011

Owsianka jabłkowa z cynamonem





Na jedną porcję potrzeba:


  •  200 ml mleka
  • 3-4 łyżki owsianki
  • 1/2-1 jabłko, w zależności od wielkości
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka miodu

Jabłko najlepiej przygotować poprzedniego wieczoru. Tym sposobem przygotujemy nasze pożywne śniadanie błyskawicznie. Jabłko należy obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody, wsypać cukier  i cynamon i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Do drugiego rondelka wlać mleko, zagotować. Wsypać owsiankę i gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać jabłko i miód, wymieszać. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam jeść owsiankę na śniadanie, zwłaszcza jesienią i zimą :) Taka z jabłkiem musi być pyszna. Mamy dzisiaj koordynację składników w przepisach, bo u mnie risotto na mleku z cynamonem i jabłkami ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uważam, że dobrze się tak rozgrzać rano od środka, gdy na dworze ziąb, a owsianka to potrafi
    :)

    Faktycznie nieźle się dziś zgrałyśmy składnikowo :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)