piątek, 21 października 2011

Tarta prowansalska


Bardzo lubię tarty. Bo świetnie smakują, ciekawie wyglądają i są sycące. Doskonałe na obiad, bo takim plackiem naje się cała rodzina, ale też na ciepłą kolację, czy przyjęcie. Dobre na ciepło i na zimno.



Składniki na ciasto:
  •  200 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży piwnych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru (dałam brązowy)
Składniki na farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki tymianku
  • oliwa do duszenia
  • sól
  • pieprz

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cukier, a następnie zrób zagłębienie. Do miseczki wlej 60 ml ciepłej wody, rozdrobnij w niej drożdże, dodaj oliwę, jajko, wymieszaj i przelej do mąki. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozwałkuj je i wyłóż nim formę.




Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę obierz, z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do wystygnięcia, a następnie odsącz na sicie. Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
Wystygnięte warzywa rozłóż na cieście.




Zalej masą jajeczno-śmietanową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.



Gotowe!



Przepis zaczerpnęłam z Palce Lizać nr 35 (39).

3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)