Bardzo lubię tarty. Bo świetnie smakują, ciekawie wyglądają i są sycące. Doskonałe na obiad, bo takim plackiem naje się cała rodzina, ale też na ciepłą kolację, czy przyjęcie. Dobre na ciepło i na zimno.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g drożdży piwnych
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru (dałam brązowy)
- 1 cukinia
- 1 cebula (u mnie czerwona)
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 150 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki tymianku
- oliwa do duszenia
- sól
- pieprz
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cukier, a następnie zrób zagłębienie. Do miseczki wlej 60 ml ciepłej wody, rozdrobnij w niej drożdże, dodaj oliwę, jajko, wymieszaj i przelej do mąki. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozwałkuj je i wyłóż nim formę.
Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę obierz, z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do wystygnięcia, a następnie odsącz na sicie. Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
Wystygnięte warzywa rozłóż na cieście.
Zalej masą jajeczno-śmietanową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
Gotowe!
Przepis zaczerpnęłam z Palce Lizać nr 35 (39).
Oj aż zgłodniałam od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńFajna klasyka... tez uwielbiam tarty...
OdpowiedzUsuńMmmm, wspaniała. Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń