Pickles! podsunęła mi przepis właśnie wtedy, gdy rozpaczliwie poszukiwałam receptury na ciasto z daktylami. Ostatnio piekłam już jedno, ale było zdecydowanie inne. Ciężkie i wilgotne. To tymczasem jest puszyste i lekkie, a jeśli dodacie do niego jeszcze wody różanej, której mi zabrakło, nabierze ciekawego, niepowtarzalnego aromatu.
Sami zdecydujcie, które wolicie :) U mnie w domu zdania są podzielone :)
Składniki:
200 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
2 duże jajka
3 łyżki wody różanej ( pominęłam)
garść daktyli kandyzowanych (ok 10 szt.)
mocny napar ulubionej herbaty (użyłam zielonej pigwowej)
lukier:
ok 2/3 szklanki cukru pudru
ok 2 łyżeczek wody różanej (ilość należy dopasować, aby otrzymać odpowiednią gęstość) - dałam mleko
opcjonalnie: płatki róży do dekoracji
Daktyle pozbawiamy pestek, zalewamy bardzo gorącym naparem herbacianym i przykrywamy. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Napęczniałe daktyle odcedzamy, zostawiając ok 2 łyżek naparu, miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dodajemy po jednym jajku, każde miksując około pół minuty, dodajemy wodę różaną (pominęłam) oraz papkę daktylową. Dokładnie mieszamy i miksujemy masę z mąką, dodając ją partiami. Gotowe ciasto przekładamy do niewielkiej formy (u mnie niewielka tortownica) nasmarowanej masłem. Pieczemy ok 35-45 minut, w zależności od piekarnika (należy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Upieczone studzimy na kratce kuchennej.
Cukier puder ucieramy dokładnie z wodą różaną ( u mnie mleko), jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go stopniowo dodając kropelki wody, jeśli zbyt rzadki dodajemy więcej cukru. Pokrywamy nim wystudzone ciasto. Kroimy na kawałki, ewentualnie dekorujemy płatkami róży.
Ale smakowite!
OdpowiedzUsuńFajne bardzo, domowe i pulchne ciacho z daktylami. Na zimowe wieczory i poranki przy kawie - idealne:-)
OdpowiedzUsuńza daktylami nie przepadam, ale ciasto jest mimo to kuszące.
OdpowiedzUsuń