poniedziałek, 16 stycznia 2012

Ciasto daktylowe II







Pickles! podsunęła mi przepis właśnie wtedy, gdy rozpaczliwie poszukiwałam receptury na ciasto z daktylami. Ostatnio piekłam już jedno, ale było zdecydowanie inne. Ciężkie i wilgotne. To tymczasem jest puszyste i lekkie, a jeśli dodacie do niego jeszcze wody różanej, której mi zabrakło, nabierze ciekawego, niepowtarzalnego aromatu.
Sami zdecydujcie, które wolicie :) U mnie w domu zdania są podzielone :)










Składniki:

200 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
2 duże jajka
3 łyżki wody różanej ( pominęłam)
garść daktyli kandyzowanych (ok 10 szt.)
mocny napar ulubionej herbaty (użyłam zielonej pigwowej)

lukier:


ok 2/3 szklanki cukru pudru

ok 2 łyżeczek wody różanej (ilość należy dopasować, aby otrzymać odpowiednią gęstość) - dałam mleko
opcjonalnie: płatki róży do dekoracji







Daktyle pozbawiamy pestek, zalewamy bardzo gorącym naparem herbacianym i przykrywamy. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Napęczniałe daktyle odcedzamy, zostawiając ok 2 łyżek naparu, miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dodajemy po jednym jajku, każde miksując około pół minuty, dodajemy wodę różaną (pominęłam) oraz papkę daktylową. Dokładnie mieszamy i miksujemy masę z mąką, dodając ją partiami. Gotowe ciasto przekładamy do niewielkiej formy (u mnie niewielka tortownica) nasmarowanej masłem. Pieczemy ok 35-45 minut, w zależności od piekarnika (należy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Upieczone studzimy na kratce kuchennej.

Cukier puder ucieramy dokładnie z wodą różaną ( u mnie mleko), jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go stopniowo dodając kropelki wody, jeśli zbyt rzadki dodajemy więcej cukru. Pokrywamy nim wystudzone ciasto. Kroimy na kawałki, ewentualnie dekorujemy płatkami róży.







3 komentarze:

  1. Fajne bardzo, domowe i pulchne ciacho z daktylami. Na zimowe wieczory i poranki przy kawie - idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. za daktylami nie przepadam, ale ciasto jest mimo to kuszące.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)