Żeby w Tłusty Czwartek nie było zbyt monotematycznie, że tylko pączki i pączki i pączki przez cały dzień, usmażyłyśmy ciastka pochodzące z Hiszpanii, będące odpowiednikiem naszego rodzimego chrustu. Przepis znaleziony w Palce Lizać.
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 12 ml anyżówki
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła ( lub 75 g masła i 50 g smalcu )
- 100 g cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W misce wymieszaj mleko, anyżówkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, cukier i mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj.
W rondlu na małym ogniu podgrzej olej ( pilnuj, by nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali ). Rozwałkowane kawałki wrzucaj do oleju, a za pomocą widelca przyciągaj jeden koniec ciasta do środka, formując ciastka w kształt ucha. Po zrumienieniu z obu stron, wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
przepis hiszpański
pychota
OdpowiedzUsuń