niedziela, 19 lutego 2012

Orejas de Carnaval, czyli Uszy Karnawałowe





Żeby w Tłusty Czwartek nie było zbyt monotematycznie, że tylko pączki i pączki i pączki przez cały dzień, usmażyłyśmy ciastka pochodzące z Hiszpanii, będące odpowiednikiem naszego rodzimego chrustu. Przepis znaleziony w Palce Lizać.









składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 12 ml anyżówki
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła ( lub 75 g masła i 50 g smalcu )
  • 100 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W misce wymieszaj mleko, anyżówkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, cukier i mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny. 
Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj. 
W rondlu na małym ogniu podgrzej olej ( pilnuj, by nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali ). Rozwałkowane kawałki wrzucaj do oleju, a za pomocą widelca przyciągaj jeden koniec ciasta do środka, formując ciastka w kształt ucha. Po zrumienieniu z obu stron, wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



przepis hiszpański






1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)