niedziela, 11 października 2009

ŻYDOWSKIE CIASTO DO KAWY





















Gdy nagle dzwoni telefon i w słuchawce słyszysz głos swojej przyjaciółki/mamy/kuzynki lub kogokolwiek innego, a ty nie masz w domu nic, czym mogłabyś swego gościa poczęstować, wtedy rozwiązaniem jest to właśnie ciasto. Nie wymaga wiele pracy, jest pyszne, a składniki, z których się składa, ma się zwykle pod ręką. Poza tym podajemy je ciepłe, choć następne dnia jest równie pyszne :)



składniki:

1 i 1/4 szkl. mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki masła
1 szkl. cukru
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Mąkę przesiać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło rozetrzeć na pianę, ucierając lub ubijając dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając dodać jajko. Mąkę i mleko dodawać na przemian do ciasta przy stałym ubijaniu. Przełożyć ciasto do małej prostokątnej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec pół godziny, spróbować patyczkiem.

8 komentarzy:

  1. O, takie to może i ja bym potrafił? Musze sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto to każdy potrafi upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie puchate! No i ekspresowe, lubie takie :)
    p.s. na Durszlaku link, ktory powinien prowadzic do tego przepisu prowadzi na strone glowna bloga, moze trzeba poprawic?

    OdpowiedzUsuń
  4. a, dzięki za informację, zaraz się tym zajmę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za tego typu suchymi ciastami, ale chętnie spróbuję przepisu ;-) Może akurat do kawy się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie źródło przepisu? To nie jest Wasz autorski przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Cymes, czyli kuchnia żydowska" Katarzyna Pospieszyńska

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)