Piekłam je już wielokrotnie w wersji klasycznej. Tym razem wydanie zdrowsze, szlachetniejsze, nie przyprawiające o cały worek wyrzutów sumienia ;)
Składniki:
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru dark muscovado
- 50 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- paczka cukru waniliowego
W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą zgniatamy widelcem, tworząc przy okazji wzorek na ciasteczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do lekkiego zrumienienia (około 10-15 minut).
Śliczne;) Zjadłabym takie proste ciasteczko;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Zapraszam w takim razie :)
UsuńPyszności, porywam jedno. no dobra, dwa:)
OdpowiedzUsuńPychota, a u mnie właśnie piecze się piernik, tak wbrew wiosennej pogodzie! :)
OdpowiedzUsuńTen piernik to faktycznie tak na przekór tej wiośnie, która dziś wisi w powietrzu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają, zdrowe, urocze i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, pyszne. I szybkie w przygotowaniu :)
Usuń