piątek, 16 marca 2012

Ciasteczka maślane pełnoziarniste (bez jaj)





Piekłam je już wielokrotnie w  wersji klasycznej. Tym razem wydanie zdrowsze, szlachetniejsze, nie przyprawiające o cały worek wyrzutów sumienia ;)




Składniki:
    • 120 g masła
    • 2 łyżki cukru dark muscovado
    • 50 g mąki pszennej  
    • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • paczka cukru waniliowego
W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą zgniatamy widelcem, tworząc przy okazji wzorek na ciasteczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do lekkiego zrumienienia (około 10-15 minut).







8 komentarzy:

  1. Śliczne;) Zjadłabym takie proste ciasteczko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, porywam jedno. no dobra, dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, a u mnie właśnie piecze się piernik, tak wbrew wiosennej pogodzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten piernik to faktycznie tak na przekór tej wiośnie, która dziś wisi w powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają, zdrowe, urocze i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, pyszne. I szybkie w przygotowaniu :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)