piątek, 20 kwietnia 2012

Bułeczki wieloziarniste





Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowe  bułeczki. W sam raz na nadchodzący weekend! Wychodzą naprawdę smaczne. Można je przygotować już wieczorem i rano będą wspaniałym dodatkiem do śniadania.
Miałam okazję zostać po Świętach u rodziców kilka dni dłużej, więc któregoś wieczoru upiekłam im na śniadanie te bułki. Szybko się rozeszły i wszystkim bardzo smakowały. A piekłam z podwójnej porcji! Musicie koniecznie wypróbować te przepis!











Składniki ( na 8-10 bułeczek ):
  •  1 i 2/3 szkl. mąki pszennej ( 250 g )
  • 2/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham ( 100 g )
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • po 2 łyżki ziaren: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
  • ziarna do posypania
  • pieprz do posypania (opcjonalnie)


Drożdże rozpuść w połowie wody, dodaj 2/3 szkl. zwykłej mąki , wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie na suchej patelni upraż ziarna. Pozostałe mąki  przesiej z solą, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej do niej zaczyn i wyrób ciasto, w razie potrzeby dolewając wodę - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki. Na koniec dodaj ziarna, wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i chwilę zagniataj. Podziel na 8-10 części, z każdej uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj wodą i posyp mieszanką ziaren oraz oprósz pieprzem. Pamiętaj, żeby zachować odstępy, bo bułeczki będą rosły podczas pieczenia.
Bułki przykryj ponownie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.


Przepis pochodzi z Palce Lizać nr 15 (67).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)