Tak mnie jakoś natchnęło w tym roku, że robię bardzo dużo domowych lodów. Eksperymentuję, szukam inspiracji i tym razem padło na borówki.
Składniki:
- 5 bananów
- 250 g borówek amerykańskich lub jagód
- 250 ml słodkiej śmietany 30 %
- 1/2 laski wanilii
Banany kroimy w plasterki, cienką warstwę układamy na talerzu wysmarowanym olejem. Wkładamy do zamrażalnika wraz z połową borówek. Po około 3 godzinach owoce powinny być gotowe.Banany i wszystkie borówki wkładamy do robota kuchennego z ostrzem i miksujemy na drobne kawałki. Powoli dolewamy śmietanę cały czas miksując. Dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Całość miksujemy tak, aby powstała nam jednolita konsystencja. Podajemy od razu po zrobieniu.
Przepis z "Przemytników na wakacjach".
Dzięki za przepis. Nie uwierzę, dopóki nie zrobię sama, że to w ogóle można zrobić! :):):)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego!
Usuń