piątek, 20 lipca 2012

Lody borówkowe


Tak mnie jakoś natchnęło w tym roku, że robię bardzo dużo domowych lodów. Eksperymentuję, szukam inspiracji  i tym razem padło na borówki.

Składniki:
  • 5 bananów
  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 250 ml słodkiej śmietany 30 %
  • 1/2 laski wanilii
Banany kroimy w plasterki, cienką warstwę układamy na talerzu wysmarowanym olejem. Wkładamy do zamrażalnika wraz z połową borówek. Po około 3 godzinach owoce powinny być gotowe.Banany i wszystkie borówki wkładamy do robota kuchennego z ostrzem i miksujemy na drobne kawałki. Powoli dolewamy śmietanę cały czas miksując. Dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Całość miksujemy tak, aby powstała nam jednolita konsystencja. Podajemy od razu po zrobieniu.

Przepis z "Przemytników na wakacjach".

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis. Nie uwierzę, dopóki nie zrobię sama, że to w ogóle można zrobić! :):):)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)