Pyszne, delikatne, orzeźwiające dzięki cytrynie ciasto. Idealne do kawy w letnie popołudnie.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej
- 50 g kaszki kukurydzianej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 140 ml oleju
- 50 g mielonych migdałów
- sól
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jaja utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodaj jogurt, olej, mieszaninę mąki i skórkę otartą z cytryn. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około godziny. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj syrop: wyciśnij sok z cytryn, przelej do rondelka, dodaj pozostały cukier i zagotuj. Gotuj, aż płyn się zredukuje i będzie dość gęsty. Na koniec dodaj miód, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z tortownicy, wierzch ostrożnie ponakłuwaj i polej ciepłym syropem. Udekoruj płatkami migdałowymi.
Przepis znaleziony w Palce Lizać 12 czerwca 2012.
Uwielbiam takie wilgotne, cytrusowe ciacha!
OdpowiedzUsuńMoja Mama byłaby zachwycona tym ciachem :) Chyba muszę zapisać i wypróbować przy najbliższej okazji bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPulchne,wysokaśne, cytrynowe - idealne :)
OdpowiedzUsuń