sobota, 21 lipca 2012

Ciasto jogurtowo-cytrynowe


Pyszne, delikatne, orzeźwiające dzięki cytrynie ciasto. Idealne do kawy w letnie popołudnie.

Składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g kaszki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 140 ml oleju
  • 50 g mielonych migdałów
  • sól
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jaja utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodaj jogurt, olej, mieszaninę mąki i skórkę otartą z cytryn. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około godziny. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj syrop: wyciśnij sok z cytryn, przelej do rondelka, dodaj pozostały cukier i zagotuj. Gotuj, aż płyn się zredukuje i będzie dość gęsty. Na koniec dodaj miód, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z tortownicy, wierzch ostrożnie ponakłuwaj i polej ciepłym syropem. Udekoruj płatkami migdałowymi.

Przepis znaleziony w Palce Lizać 12 czerwca 2012.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wilgotne, cytrusowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama byłaby zachwycona tym ciachem :) Chyba muszę zapisać i wypróbować przy najbliższej okazji bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulchne,wysokaśne, cytrynowe - idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)