Kolejna wariacja na temat ciasta 'upside down'. Bardzo lubię piec ciasta tego typu, bo zawsze bawi mnie niepewność czy ciasto uda się odwrócić i owoce zostaną na odpowiednim miejscu. Ten przepis pochodzi ze strony lawendowy dom od kuchni. Ciasto wyszło super puszyste i jak widać udało się je odwrócić bez pogubienia owoców ;)
Składniki:
- śliwki / jabłka (u nas mieszanka)
- 1,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl cukru
- 30 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki wody
Na dnie formy (u nas patelnia z odłączaną rączką) rozsypać pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać. Na karmelu ułożyć pokrojone owoce. Jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasta wylać na masę. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Upieczone ciasto po 3 minutach od wyjęcia z piekarnika odwrócić do góry nogami na talerz / paterę.
świetne, takie wilgotne jak lubię
OdpowiedzUsuńMm, genialne :) I popieram poprzedniczkę - najbardziej lubię te wilgotne!
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie;>
OdpowiedzUsuńDzięki :) Ja też należę do wielbicieli ciast wilgotnych. Najlepiej, jak ma jeszcze zakalec ;)
OdpowiedzUsuń