Tiramisu należy do moich ulubionych deserów. Dziś chciałam Wam go zaprezentować w wersji bez jajecznej, dla tych, którzy nie chcą, bądź też nie mogą surowych jaj jeść.
Przygotowanie zajmie Wam jakieś 15-20 minut, ale musicie przygotować go wcześniej, by zdążył się schłodzić w lodówce.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- filiżanka mocnego espresso
- kakao
- 250 g mascarpone
- 1 opakowanie śmietany 30 %
- łyżka amaretto*
- 5 łyżek cukru ( u mnie brązowy, jeśli nie lubicie, gdy Wam coś chrzęści między zębami, użyjcie cukru pudru)
Amaretto wymieszać z kawą. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier i ponownie wymieszać. W szklankach lub pucharkach układać kolejno: biszkopty namoczone w espresso, krem ze śmietany i mascarpone i kakao ( najlepiej przesiewać je przez niewielkie sitko ), powtórzyć 2-3 razy, w zależności od wysokości pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
*Gdy nie mam w domu amaretto, dodaję do kawy kilka kropli olejku migdałowego.
*Gdy nie mam w domu amaretto, dodaję do kawy kilka kropli olejku migdałowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)