sobota, 22 września 2012

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Klasyczny pszenno-żytni chleb, który warto mieć w swoim repertuarze!

Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka) *
Zaczyn



Wieczorem, składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby się połączyły.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły.
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi. Ja piekłam mój chleb w tortownicy o średnicy 26 cm.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Można spryskać wierzch olejem.
W przypadku dodania drożdży, ciasto może wyrosnąć już po godzinie, jeśli będzie tylko na zakwasie, potrwa to kilka godzin, ale warto poczekać.
Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi, np. mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i studzimy na kratce.

*Zwykle drożdże pomijam, chleb rośnie wtedy zdecydowanie wolnej, ale jest w stu procentach zakwasowy!

Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.



2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)