Pyszny, z chrupiącą skórką i zwartym miąższem. Delikatnie słodki, więc bardziej śniadaniowy, niż kolacyjny.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g mąki kukurydzianej
- 400 g mąki pszennej (typ 750)
- 1/2 l wrzącej wody
- 4 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki drobnoziarnistej soli
Mąkę kukurydzianą wsypujemy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem. Dobrze mieszamy przez 10 minut, aż mieszanka spęcznieje. Do filiżanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i rozcieńczamy je w 3 łyżkach letniej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Rozpuszczamy sól w łyżce letniej wody. Do miski z mąką kukurydzianą wsypujemy mąkę pszenną, sól, wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek i całość mieszamy drewnianą łyżką.
Lekko kleiste ciasto wkładamy na posypaną mąką stolnicę i ugniatamy 10 minut. Następnie wkładamy do posypanej mąką miski i odstawiamy na 1 h żeby wyrosło dwukrotnie.
Zwijamy ciasto i ponownie szybko ugniatamy, w razie potrzeby dodając mąkę. Zwijamy je w kulę i formujemy okrągły bochenek. Wkładamy go do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką brytfanki. Na wierzchu wycinamy krzyżyk i posypujemy odrobiną mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 1 h, żeby ciasto znów dwukrotnie wyrosło.
Podgrzewamy piekarnik do temperatury maksymalnej. Wkładamy chleb do pieca, a w dolnej części umieszczamy naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)