wtorek, 12 lutego 2013

Bezmięsny obiad


Świetny pomysł na obiad, nie tylko piątkowy. U nas wystąpiły w towarzystwie  pęczaku z patelni, ale nadadzą się też świetnie do burgerów. Szybkie w przygotowaniu i fajnie chrupiące, dzięki dodatkowi płatków owsianych.

Kotlety z fasoli i płatków owsianych

Składniki:
  • 1/2 szkl. ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała, drobno pokrojona cebulka
  • 2 łyżki mąki grochowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • olej ryżowy do smażenia
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Fasolę ugniatamy na jednolitą masę, dodajemy przyprawy, uduszoną na oleju cebulę, mąkę grochową, sól, namoczone płatki i mieszamy. Masę dzielimy na kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy na okrągły placuszek o grubości 1 cm. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Przepis z "Przemytników na wakacjach" 


2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)