Świetny pomysł na obiad, nie tylko piątkowy. U nas wystąpiły w towarzystwie pęczaku z patelni, ale nadadzą się też świetnie do burgerów. Szybkie w przygotowaniu i fajnie chrupiące, dzięki dodatkowi płatków owsianych.
Kotlety z fasoli i płatków owsianych
Składniki:
- 1/2 szkl. ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. wrzątku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 3 łyżki oleju
- 1 mała, drobno pokrojona cebulka
- 2 łyżki mąki grochowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- olej ryżowy do smażenia
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Fasolę ugniatamy na jednolitą masę, dodajemy przyprawy, uduszoną na oleju cebulę, mąkę grochową, sól, namoczone płatki i mieszamy. Masę dzielimy na kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy na okrągły placuszek o grubości 1 cm. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Przepis z "Przemytników na wakacjach"
ciekawy przepis, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj! Ciekawy i smaczny jest :D
Usuń