środa, 6 lutego 2013

Mandazi, czyli afrykańskie pączki z mleczkiem kokosowym






Może skusicie się i przygotujecie jutro z okazji Tłustego Czwartku coś innego, niż tradycyjne pączki lub chrust?


Składniki:
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1,3 szklanki mąki
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj mąkę z solą i resztą cukru, dodaj drożdże i tyle mleka kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto.Zagnieć i odstaw na 45 minut. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj trójkąciki o bokach 3-4 cm. Ułóż na pergaminie, aby jeszcze wyrosły na 15 minut. Usmaż w głębokim oleju. Podawaj
na ciepło. Oryginalnie nic już się z nimi nie robi, ale jak ktoś chce żeby były słodsze to albo niech użyje więcej cukru albo posypie cukrem pudrem po usmażeniu.
Przepis znaleziony u siostry na jej wegańskim blogu.




5 komentarzy:

  1. ja mam zamiar wlasnie takie zrobic, tylko nie w wersji z Tanzanii a z Malawi, bo sie tam nimi zajadalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja poproszę przepis! Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. proszę bardzo, choć jest w sumie dosyć podobny :)
      2 szkl. mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      1 jajko
      1 szkl. mleka lub wody
      wszystkie składniki razem zmiksować, a następnie wykładać łyżką na gorący olej.
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo mnie zainteresowały takie pączki afrykańskie, coś zupełnie nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)