Może skusicie się i przygotujecie jutro z okazji Tłustego Czwartku coś innego, niż tradycyjne pączki lub chrust?
Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1,3 szklanki mąki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 15
minut. Wymieszaj mąkę z solą i resztą cukru, dodaj drożdże i tyle mleka
kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto.Zagnieć i odstaw na 45
minut. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj trójkąciki o bokach 3-4 cm.
Ułóż na pergaminie, aby jeszcze wyrosły na 15 minut. Usmaż w głębokim
oleju. Podawaj
na ciepło. Oryginalnie nic już się z nimi nie robi, ale jak ktoś chce
żeby były słodsze to albo niech użyje więcej cukru albo posypie cukrem
pudrem po usmażeniu.
Przepis znaleziony u siostry na jej wegańskim blogu.
ja mam zamiar wlasnie takie zrobic, tylko nie w wersji z Tanzanii a z Malawi, bo sie tam nimi zajadalam :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę przepis! Pozdrawiam :)
Usuńproszę bardzo, choć jest w sumie dosyć podobny :)
Usuń2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szkl. mleka lub wody
wszystkie składniki razem zmiksować, a następnie wykładać łyżką na gorący olej.
pozdrawiam!
Bardzo mnie zainteresowały takie pączki afrykańskie, coś zupełnie nowego :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Warto :)
OdpowiedzUsuń