Dzisiejsza moja propozycja sprawdzi się w przypadku, gdy macie niewykorzystane owoce z kompotu. Może zdarza się u Was tak, że kompot zostanie wypity, ale owoców nikt nie ma ochoty jeść lub jest ich za dużo. Może je wówczas wykorzystać do przygotowania tego pysznego i szybkiego w przygotowaniu deseru, którym wszyscy się będą zajadali.
Ja do mojego crumble użyłam gotowanych z goździkami i cynamonem jabłek, ale mogą to być dowolne owoce.
Do przygotowania 4 porcji potrzeba:
- owoce z litrowego słoika kompotu
- 225 g mąki
- 115 g masła
- 90 g brązowego, nierafinowanego cukru
- szczypta soli
Owoce rozłożyć do 4 kokilek (lub jednej dużej). Z reszty składników zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka. Piec w temp. 180 st. C przez 15-20 minut.
Przepis pochodzi z książki "Moje obiady" Jamiego Olivera.
Przed podaniem możesz położyć na wierzchu gałkę waniliowych lodów. Pycha!
nie ma to jak crumble!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń