piątek, 17 stycznia 2014

Sałatka z jarmużem, dynią i cieciorką



Cudowna i pełna witamin!

Składniki:
  • pęczek jarmużu
  • 700 g dyni pokrojonej w sporą kostkę (użyłam zapasów z zamrażalki)*
  • puszka ciecierzycy
  • oliwa
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem)
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej
  • 1 i 1/2 zmiażdżonego, startego lub drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku posiekany drobno lub starty
  • 1/4 łyżeczki soli 
Jarmuż umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, dzięki temu zmięknie. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim dynię, po czym skrop ją oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 25 minut. Dynia powinna się w tym czasie lekko zrumienić. Wymieszaj wszystkie składniki na sos vinegret (najłatwiej zrobić to w zakręconym słoiku, którym kilkukrotnie wstrząśniesz).
Jarmuż przełóż do dużej miski i polej go sosem. Dokładnie wymieszaj liście z vinegret, możesz użyć własnych rąk :) Dorzuć upieczoną dynię i cieciorkę. Jeszcze raz wymieszaj. Pyszne!

*Jeśli użyjecie mrożonej dyni, może się ona nieco w sałatce rozpadać!

Przepis znaleziony tutaj.

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)