Cudowna i pełna witamin!
Składniki:
- pęczek jarmużu
- 700 g dyni pokrojonej w sporą kostkę (użyłam zapasów z zamrażalki)*
- puszka ciecierzycy
- oliwa
- sól
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem)
- 1 łyżka musztardy diżońskiej
- 1 i 1/2 zmiażdżonego, startego lub drobno pokrojonego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku posiekany drobno lub starty
- 1/4 łyżeczki soli
Jarmuż umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, dzięki temu zmięknie. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim dynię, po czym skrop ją oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 25 minut. Dynia powinna się w tym czasie lekko zrumienić. Wymieszaj wszystkie składniki na sos vinegret (najłatwiej zrobić to w zakręconym słoiku, którym kilkukrotnie wstrząśniesz).
Jarmuż przełóż do dużej miski i polej go sosem. Dokładnie wymieszaj liście z vinegret, możesz użyć własnych rąk :) Dorzuć upieczoną dynię i cieciorkę. Jeszcze raz wymieszaj. Pyszne!
*Jeśli użyjecie mrożonej dyni, może się ona nieco w sałatce rozpadać!
Przepis znaleziony tutaj.
zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuń