Jako, że karnawał już trwa i imprez pewnie trochę przed Wami, warto mieć w zanadrzu jakąś szybką w przygotowaniu przekąskę do pochrupania. Takie krakersy nadadzą się do różnych dipów lub do samodzielnego chrupania np. przy piwie. Dodatek ziół, w tym przypadku rozmarynu, sprawia, że są bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) lub innego oleju no. rzepakowego
- gruboziarnista sól morska do posypania
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zagniata się je bardzo szybko i łatwo. Zagniecione ciasto przełożyć do suchej miski i nakryć folią spożywczą. Odstawić na ok. 10 minut.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego*.
Każdą porcję rozwałkować cieniutko nadając jej kształt koła. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypać z wierzchu solą gruboziarnistą - można docisnąć ją z góry do ciasta, tak by się z nim skleiła - dzięki temu po upieczeniu nie będzie odpadać.
Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż placki zrobią się brązowo-rumiane. Można odstawić do przestudzenia lub chrupać od razu na ciepło.
*całość ciasta można też rozwałkować na stolnicy i wykrajać z niego dowolne kształty foremkami. Pamiętać wówczas należy, że małe ciasteczka będą piekły się szybciej!
Przepis pochodzi z Chabrowego Pola.
oni jeszcze jakieś spulchniacze w sklepach dodają
OdpowiedzUsuń