piątek, 20 czerwca 2014

Makaron z bobem i miętą


Czy u Was też pojawił się już bób? Ja, jak widzicie, zdążyłam już jedną porcję przerobić na obiad. Mówię Wam, pycha!
Jeśli ugotujecie i obierzecie bób wcześniej przygotowanie tej pasty zajmie Wam około 15-20 minut.

Składniki:
  • 300g świeżego bobu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 ml gęstej śmietany,
  • mała garść mięty,
  • 150g parmezanu,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • 400 g makaronu
Bób gotować przez 3 minuty. Przelać zimną wodą, żeby zachował kolor. Bób obrać ze skórki. Połowę bobu podusić widelcem na puree.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, smażyć parę sekund, ale nie dać mu się zrumienić. Dodać rozdrobniony bób, smażyć przez minutę i dodać śmietanę oraz pozostały bób. Wymieszać z miętą i połową parmezanu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany w międzyczasie makaron. Posypać pozostałym parmezanem. Podawać od razu!

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The naked chef". Moja wersja odbiega nieco od oryginału.



2 komentarze:

  1. Dawno, bardzo dawno nie jadłam bobu... chyba czas sobie odświeżyć pamięć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, ten przepis będzie świetny na odświeżenie pamięci :) Pozdrawiam!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)