Ogórki na zdjęciu są świeżo zaprawione, stąd ich intensywna zieleń! |
Ogórki potaniały (przynajmniej u nas), czas zrobić przetwory na zimę. Na pierwszy ogień poszły ogórki kiszone, potem zaczęły się kombinacje. Przewertowałam książki i znalazłam co nieco. Przepisy podaję raczej na oko, bo tak zawsze zaprawiam ogórki, ale mam nadzieję, że takie proporcje "mniej więcej " Wam wystarczą :)
Ogórki kiszone / małosolne
składniki:
- ogórki
- czosnek
- korzeń chrzanu
- koper
- liście winorośli lub wiśni
- sól
- gorąca woda
Ogórki w occie (korniszony)
składniki:
- ogórki
- 1,3 litra wody
- 250 ml octu
- 40 g soli
- 350 g cukru (użyłam trzcinowego, brązowego)
- dowolne przyprawy (użyłam curry, chilli, mieszanki ziół do dań wegetariańskich)*
* Moja znajoma daje nawet przyprawę do kurczaka!
** Ta ilość zalewy starczyła mi na 8 słoików 0,6 l
Przepis na zalewę znaleziony w "Z działki, z lasu i takie tam" A. Królak.
Pikle
składniki:
- ogórki
- woda
- ocet
- trochę cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przepis z książki "Z działki, z lasu i takie tam" A. Królak.
Zalewa powinna przykrywać ogórki - nie sugerujcie się tym zdjęciem! |
boziu, ile przepisów... A ja zabiorę się za przetwory, kiedy już tylko śliwki i dynie zostaną ;)
OdpowiedzUsuńA ja będę wtedy finiszować :D
OdpowiedzUsuńTo wszystko bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńTak.
OdpowiedzUsuń