wtorek, 15 lipca 2014

Przetwory z ogórków

Ogórki na zdjęciu są świeżo zaprawione, stąd ich intensywna zieleń!

Ogórki potaniały (przynajmniej u nas), czas zrobić przetwory na zimę. Na pierwszy ogień poszły ogórki kiszone, potem zaczęły się kombinacje. Przewertowałam książki i znalazłam co nieco. Przepisy podaję raczej na oko, bo tak zawsze zaprawiam ogórki, ale mam nadzieję, że takie proporcje "mniej więcej " Wam wystarczą :)

Ogórki kiszone / małosolne

składniki:
  • ogórki
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • liście winorośli lub wiśni
  • sól
  • gorąca woda
Ogórki należy wymoczyć, ja zwykle odstawiam je na noc w misce z zimną wodą. Następnie ogórki dokładnie myjemy. Do słoja wkładamy liść winorośli lub wiśni, gałąź kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku ( nieobrany, ale lekko zduszony np. nasadą dłoni, aby popękał i uwalniał aromat intensywniej ). Następnie układamy w słoiku ogórki ( ciasno ). Na koniec zalewamy wszystko gorącą, osoloną wodą (spora łyżka na litr wody). Zakręcamy słoik. Gotowe! Po 1-2 dniach możecie zacząć zajadać się ogórkami małosolnymi. Jeśli odstawicie słoik do spiżarni, będziecie mieć pyszne ogórki kiszone na zimę :)


Ogórki w occie (korniszony)

składniki:
  • ogórki
  • 1,3 litra wody
  • 250 ml octu
  • 40 g soli
  • 350 g cukru (użyłam trzcinowego, brązowego)
  • dowolne przyprawy (użyłam curry, chilli, mieszanki ziół do dań wegetariańskich)*
Ogórki ułożyć ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Wodę, ocet, sól i cukier zagotować i zalać ogórki**. Zakręcać. Gotowe!

* Moja znajoma daje nawet przyprawę do kurczaka!
** Ta ilość zalewy starczyła mi na 8 słoików 0,6 l

Przepis na zalewę znaleziony w "Z działki, z lasu i takie tam" A. Królak.


Pikle

składniki:
  • ogórki
  • woda
  • ocet
  • trochę cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Ogórki kroimy w plastry. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą z octem w proporcji 1:1. Dodajemy trochę cukru, liść laurowy, ziele angielskie. Zagotowujemy. Trzymamy na małym ogniu, aby płyn się nieco zredukował. Przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Gotowe!

Przepis z książki "Z działki, z lasu i takie tam" A. Królak.


Zalewa powinna przykrywać ogórki - nie sugerujcie się tym zdjęciem!
 

4 komentarze:

  1. boziu, ile przepisów... A ja zabiorę się za przetwory, kiedy już tylko śliwki i dynie zostaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja będę wtedy finiszować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To wszystko bez pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)