wtorek, 9 grudnia 2014

Przyprawa do piernika D.I.Y.


Jako, że zrobiłam już w tym roku własny cukier waniliowy oraz ekstrakt waniliowy, czas przedświąteczny zmobilizował mnie do tego, aby przygotować przyprawę do moich ulubionych bożonarodzeniowych ciasteczek własnoręcznie. Jak większość rzeczy, które prezentuję na blogu, nie jest to zupełnie skomplikowane,  a przygotowanie tej cudownie pachnącej mieszanki, zajmie Wam niewiele czasu.
 
Składniki:
  • 1 i 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 ziarenko czarnego pieprzu
  • 1 ziarenko kardamonu
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu*
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Goździki, pieprz i kardamon zemleć w młynku do kawy. dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotowe! Taka porcja dostarczy Wam  czterech łyżeczek przyprawy piernikowej :)
 
* Możecie również wykorzystać laski cynamonu, ale że są one bardzo różnej wielkości, proponuję samemu dokonać pomiaru "na oko", ile tej kory trzeba wrzucić, aby uzyskać 1 i 1/2 łyżeczki proszku :) W takim przypadku mielimy korę razem z kardamonem, pieprzem i goździkami w młynku!
 
Przepis zaczerpnięty z książki "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)