poniedziałek, 1 lutego 2010

Zupa krem z marchewki


I znowu zupa krem. Tym razem pod nóż poszła marchew :) Dobra i dla Maluszka i dla Rodziców. Zdrowa i sycąca. Przepis znalazłam na gazeta.pl, a jest on autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Do kremu świetnie komponują się grzanki z bazyliowym pesto.
składniki:
  • 2 pęczki marchwi
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 2 szkl. mleka
  • 3-4 łyzki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • u mnie doatkowo bazylia
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę pokrojoną w piórka, chwilę dusić na małym ogniu, dodać marchew pokrojoną w krązki i posiekany czosnek. Dusić kilka minut, po czym zalać bulionem, mlekiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotować, póki warzywa nie zmiękną. Następnie zupę zmiksować. Gotowe!
A do grzanek wykorzystałam chleb z własnego wypieku wg przepisu na chleb ulubiony z Pracowni Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)