piątek, 4 maja 2012

Chlebki pita krok po kroku


 



To pierwsze pity, które udało mi się przygotować z kieszonkami w środku we wszystkich sztukach. Nieskomplikowany przepis, a placuszki wychodzą pyszne. Do tego można je nadziewać na wiele sposobów. U nas wystąpiły z sałatką warzywną z pomidorów, ogórków i papryki, hummusem, tzatzkiki i grillowanymi kawałkami kurczaka.

Przepis znalazłam u siostry na Hello Morning!!!




Składniki: ( na 5 placków) - piekłam z podwójnej porcji
  • 225 g mąki pszennej
  • 140 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (użyłam oliwy z oliwek)


1. Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki i ugnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.




ciasto przed wyrastaniem


ciasto po wyrośnięciu


2.  Następnie uformować z niego 5 kulek, które ponownie należy odstawić na godzinę. Niech sobie spokojnie rośnie.



kulki przed wyrośnięciem




kulki po wyrośnięciu


3.  Po tym czasie, wyrośnięte kulki rozwałkować. Powstałe placuszki odstawić jeszcze na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C.



po rozwałkowaniu

rozwałkowany placuszek przełożony na blachę wyłożoną matą silikonową
rozwałkowane placki po 20 minutach

5.  Wyrośnięte placki piec przez ok. 6-7 minut. Powinny wyrosnąć, zarumienić się i zrobić się puchate.


pity po wyjęciu z piekarnika


6.  Do wnętrza rozkrojonej pity można włożyć przeróżne kotlety, dipy, warzywa i sosy. Można ją jeść na ciepło i zimno. Szczególnie fajnie komponują się z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym. Ale również z humusem i falafelami.


 











10 komentarzy:

  1. cudowne ! a na dodatek takie proste !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, już prościej chyba się nie da :)

      Usuń
  2. świetne, szukam właśnie takiego przepisu na niezawodne kieszonki, może warto wypróbować właśnie ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! I daj znać czy wyszły :)

      Usuń
  3. idealne na domowego kebaba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne! przepis zapisuję do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam już kilka podejść do chlebków pita ale tylko raz wszystkie mi wyrosły, może spróbuję z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też co jakiś czas wypróbowuję jakiś przepis i tak średnio mi wychodzi. Tym razem było ok, więc może warto wypróbować :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)