To moja ulubiona zupa. Co roku z utęsknieniem czekam na sezon szparagowy. Uwielbiam zupę szparagową, szparagi polane masełkiem i posypane bułką tartą lub pod beszamelem, pastę szparagową itd. :)
Potrzeba:
- pęczek szparagów
- 1-1,2 l wody
- ok. 1/4 kostki rosołowej
- trochę śmietany lub greckiego jogurtu
- trochę mąki
- sól do smaku
Szparagi obrać, umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać sól i gotować do miękkości ( jakieś 20 minut ). Następnie zmiksować blenderem na krem, dodać kostkę rosołową i zagęścić jogurtem z mąką. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem z grzankami i ewentualnie jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na cząstki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)