Przepis na nie dostałam od znajomej. Ich zrobienie nie zajmuje właściwie więcej czasu, niż przygotowanie zwykłych "mielonych", a mamy smak gołąbka, które nawiasem mówiąc uwielbiam, a które niestety wymagają nieco więcej przygotowań i z tej przyczyny rzadko
lądują na naszych talerzach.
lądują na naszych talerzach.
W warzywniakach pełno teraz młodej kapusty, więc trzeba to wykorzystać :)
składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 100 g nieugotowanego ryzu
- 1 i 1/2 szkl. drobno posiekanej młodej kapusty
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- łyzka majeranku
- płaska łyzeczka słodkiej papryki w proszku
Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Uformować gołąbki. Obsmazyć ze wszystkich stron na oleju, zalać wodą, przykryć i dusić pod przykryciem około 1/2 godziny. Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniaczkami.
lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńtak, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńjeszcze ich nie jadłam :) super wyglądają!
OdpowiedzUsuńspróbuj, tym bardziej, że nie są pracochłonne
OdpowiedzUsuńgolabki uwielbiam, ale takich to jeszcze nie robilam, wiec czas na sprobowanie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoszukane są świetne. szybciej robi się niż te tradycyjne, a smak podobny;)
OdpowiedzUsuńi na dodatek po przygotowaniu są większe niż przed pieczeniem, bo ryż pęcznieje, a to w potrawach mięsnych rzadkość ;)
OdpowiedzUsuńskorzystałam z tego przepisu i już na stałe wejdą do naszego menu. Są bardzo dobre, szczególnie córci smakowały, choć obawiałam się, że przeszkadzać jej będzie ryż - widoczny przecież, bo kapusta jest niewyczuwalna :)
OdpowiedzUsuńpoza tym robi się szybko i łatwo
pozdrawiam