środa, 21 lipca 2010

"oszukane" gołąbki



Przepis na nie dostałam od znajomej. Ich zrobienie nie zajmuje właściwie więcej czasu, niż przygotowanie zwykłych "mielonych", a mamy smak gołąbka, które nawiasem mówiąc uwielbiam, a które niestety wymagają nieco więcej przygotowań i z tej przyczyny rzadko
lądują na naszych talerzach.
W warzywniakach pełno teraz młodej kapusty, więc trzeba to wykorzystać :)


składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 100 g nieugotowanego ryzu
  • 1 i 1/2 szkl. drobno posiekanej młodej kapusty
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • łyzka majeranku
  • płaska łyzeczka słodkiej papryki w proszku

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Uformować gołąbki. Obsmazyć ze wszystkich stron na oleju, zalać wodą, przykryć i dusić pod przykryciem około 1/2 godziny. Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniaczkami.

8 komentarzy:

  1. jeszcze ich nie jadłam :) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj, tym bardziej, że nie są pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  3. golabki uwielbiam, ale takich to jeszcze nie robilam, wiec czas na sprobowanie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oszukane są świetne. szybciej robi się niż te tradycyjne, a smak podobny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i na dodatek po przygotowaniu są większe niż przed pieczeniem, bo ryż pęcznieje, a to w potrawach mięsnych rzadkość ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. skorzystałam z tego przepisu i już na stałe wejdą do naszego menu. Są bardzo dobre, szczególnie córci smakowały, choć obawiałam się, że przeszkadzać jej będzie ryż - widoczny przecież, bo kapusta jest niewyczuwalna :)
    poza tym robi się szybko i łatwo
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)