sobota, 28 maja 2011

Tarta truskawkowa z mascarpone




Odwiedzili nas dziś rzadko widywani znajomi. Niestety odległość i małe dzieci nie sprzyjają częstym kontaktom, ale nadchodzi sezon letni, więc mam nadzieję, że znów uda nam się spotkać i mile spędzić czas, tak jak dzisiaj.
Z tej okazji powstała tarta. Pyszna i nieskomplikowana. Na zdjęciach tylko kawałek, bo nie chciałam biegać z aparatem przy gościach, a ciasto było spożywane bezpośrednio po przygotowaniu. Kawałek się ostał, więc obfotografowałam i oto jest :)




Składniki:
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • truskawki pokrojone w plasterki

Na stolnicy wymieszać mąkę z solą. Pośrodku zrobić wgłebienie. Dodać masło, cukier i jajko. Wymieszać składniki końcami palców zgarniając partiami mąkę ku środkowi; uważać, by cukier nie mieszał się bezpośrednio z żółtkiem. Nie zagniatać. Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć widelcem w wielu miejscach. Jeśli używamy kamionkowej, należy wysmarować ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przy użyciu formy silikonowej, takie zabiegi są zbędne. Ciasto w foremce włożyć do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyjęciu z zamrażalnika, piec około 15 minut ( z termoobiegiem - bez trochę dłużej ). Wyjąć, ostudzić. Ciasto można upiec dzień wcześniej, wówczas przygotowanie deseru przed nadejściem gości zajmie zaledwie chwilkę.
Przed podaniem na ciasto nałożyć warstwę mascarpone wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru. Na wierzch wyłożyć truskawki. Smacznego!


Przepis na ciasto pochodzi z książki "Wykwintne ciasta i desery na polskim stole" Wydawnictwa Twój Styl.






9 komentarzy:

  1. Mascarpone, truskawki, kruchy spód? Pyszności.. Czegoż by chcieć więcej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proste - a jakie cudowne...truskawki i mascarpone to doskonały mariaż. Muszę się przekonać do słodkich tart ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z mascarpone nie może się nie udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczny obrusik!
    mmm... serek, truskawki i kruchy spód.
    rozkosz bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  5. No, coś takiego musze w końcu zrobic bo mi mascarpone juz wyje w lodówce...a z czym połączyc jak nie z truskawkami na które jesr sezon?

    OdpowiedzUsuń
  6. trzcinowisko: myślę, że później będą jagody, poziomki, maliny, jeżyny itd. i z wszystkimi tymi owocami taka tara musi wyjść.

    Zrobię coś podobnego, tylko w wersji wegańskiej oczywiście. Zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)