Sezon jagodowy i borówkowy w pełni, postanowiłam więc spróbować nowej wersji muffinów. Przepis znalazłam tu:
Nieco go zmodyfikowałam, bo zamiast jagód uzyłam właśnie borówek i zwiększyłam ilość uzytej mąki, bo ciasto za płynne mi się wydało.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. borówek
- 1 i 1/2 szkl. mąki (zamiast 1/2)
- 1/2 łyzeczki soli
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
Jajko roztrzep, dodaj mleko i olej i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: cukier, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz obie mieszanki i wymieszaj. Na koniec dodaj borówki i ponownie wymieszaj. Foremki do muffinków wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 200 st. C. Smacznego!
cudnie wyglądają! pięknie wyrosły i są tak mocno owocowe! mniam :)
OdpowiedzUsuńtak, wyszły tak jak powinny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam borówki ponad wszystko. w muffinkach też :-)
OdpowiedzUsuńsą pyszne, a przy okazji bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńa to zdjęcie z sokiem na muffinku. prawdziwe cacka!
OdpowiedzUsuńA JA TEN PRZEPIS ZMODYFIKUJĘ I TEŻ SOBIE TAKIE ZJEM :)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuń