wtorek, 19 października 2010

Figi zapiekane w mascarpone



Z pobytu w Chorwacji dwa lata temu pamiętam wieczorne spacery i zajadanie fig prosto z drzewa. Drzewa figowe rosły tam dosłownie wszędzie. A pyszne, pachnące, dojrzałe figi suszyły się na wystawionych na podwórka starych stołach, dachach szopek...
Postanowiłam wrócić do tych smaków i przygotować figowy deser. Z moim ulubionym mascarpone.


Po upieczeniu deser przypomina w smaku sernik i dosłownie rozpływa się w ustach...




na 4 porcje potrzeba:
  • 2 dojrzałe fioletowe figi
  • 2 zółtka
  • 3 łyzki brązowego cukru
  • opakowanie mascarpone
Do miski włozyć zółtka i 2 łyżki cukru i ubić na puszystą pianę. Dodać mascarpone i delikatnie yzką połączyć obie masy. Do foremki wyłożyć masę, na wierzchu ulożyć połówkę figi i wcisnąć ją w krem. Oprószyć cukrem. To samo powtórzyć z resztą porcji. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut.



6 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)