poniedziałek, 4 października 2010

Penne dyniowe



Przepis mam stąd: Kalejdoskop Kulinarny
Postanowiłam poeksperymentować w tym roku z dynią i nie poprzestawać na słodkiej zupie dyniowej z lanymi kluseczkami, jak co roku. Stąd dziś u mnie ten przepis. Pasta jest smaczna, bardzo parmezanowa, jak dla mnie i bardzo sycąca.

składniki:
50 g masła, 120 g cebuli drobno posiekanej, sól, świezo mielony pieprz, 800 g dyni, szczypta świezo startej gałki muszkatołowej, 350 g penne, 200 g śmietany kremówki, 4 łyzki świezo startego parmezanu + do posypania makaronu przed podaniem, 2 łyzki posiekanej natki pietruszki (następnym razem dam więcej)

Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, posolić i dusić około 20 minut pod przykryciem. Dodać dynię pokrojoną w kostkę i posypać gałką. Ponownie przykryć i dusić około pół godziny ( do miękkości ).
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odsączyć zostawiając około 150 ml wody z gotowania ( przyda się, gdyby sos okazał się za gęsty ).
Do dyni wlać śmietanę, wsypać parmezan i natkę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, mozna dolać odlaną wcześniej z makaronu wodę. Sos połączyć z makaronem. Podawać posypany parmezanem.





2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)